Volgers

maandag 26 juni 2017

Halawet el jibn: een recept

Vandaag was de laatste kookles van dit schooljaar van mijn entree groep. Een door een leerling ingebracht recept uit Syrië: halawet el jibn, een zoet gerechtje, heerlijk bij een kop thee.
Deze les was weken geleden al gepland voor vandaag, maar pas vanmorgen realiseerde ik me dat juist dit hapje nu zo prachtig paste in de sfeer van het Suikerfeest, dat gisteren is begonnen!
Het is een wat bewerkelijk recept met veel handelingen, maar zoals de foto laat zien, is het uitstekend gelukt.
Ik ben trots op mijn leerlingen!


Halawet el jibn (zoete rolletjes) uit  Syrië

Voor de siroop heb je nodig:


200 gram suiker 1 tl oranjebloesemwater
120 ml water 1 tl rozenwater
1 tl limoensap

Werkwijze:

1 Meng suiker en water door elkaar en verwarm al roerend tot het kookt.
2 Doe het rozenwater, oranjebloesemwater en limoensap erdoor.
3 Laat het even koken tot het de dikte van siroop heeft.

Voor het deeg heb je nodig:


250 gram mozzarella 220 gram griesmeel

Werkwijze:

2 Verdeel de mozzarella in stukjes en doe het in de pan bij de siroop,trek het uit elkaar terwijl het smelt.
3 Voeg langzaam de griesmeel toe en blijf roeren tot het een glad mengsel is.
4  leg het deeg er op het bakpapier en rol Uit.
5 Snijd het deeg in vierkantjes, doe de vulling er op en rol de vierkantjes op.
6 bestrooi met wat gemalen pistache nootjes.

                               
Ashta (vulling)

Voor de vulling heb je nodig:

1 liter volle melk
1 tl rozenwater
1 tl oranjebloesemwater
2 eetl  citroensap of azijn
2 el gemalen pistachenoten
125 gram mascarpone

Werkwijze:

1 Doe de melk in  een pan en laat het op half vuur warm worden, tot het kookt, dan laag zetten.
2 Doe  het citroensap erbij, met oranjebloesemwater en rozenwater. blijf roeren. Als het goed is, gaat de melk nu stremmen.
4 Neem een schuimspaan en begin met de gestremde melk eruit te scheppen. Leg het in een zeef. Blijf dit doen totdat alle gestremde melk uit de pan is, en de vloeistof helder is. 
Het kan zijn dat je nog een paar druppels citroensap erbij moet doen om alle melk te laten stremmen.
5 Doe de gemalen pistachenootjes erdoor, en de mascarpone.
6 laat het afkoelen en vul de deegvierkantjes ermee.

(Je kunt dit ook zo eten met fruit, of met honing en walnoten).

De opmaak van het recept is een beetje rommelig, maar het is een kopie van een word bestand dat in deze setting héél raar gaat doen...

Tik op you tube de naam van dit gerecht in, en je vindt verschillende filmpjes waarin dit wordt gedemonstreerd.



                                                                






Geen opmerkingen:

Een reactie posten